Contrapunctus 14

Het muziekblaadje waarop Carl Philipp Emanuel Bach ‘”Über dieser Fuge, wo der Nahme B.A.C.H. im Contrasubject angebracht worden, ist der Verfasser gestorben” schreef, heeft een speciale plaats in de nalatenschap van Bach. Dit blaadje wordt gezien als laatste bladzijde van de niet afgemaakte laatste fuga die Bach heeft gecomponeerd. Hiervan is geen complete autograaf bekend maar slechts vijf losse bladen waarop geen muzikaal einde staat. Het vijfde blaadje is opgenomen als officieel laatste stukje van Contrapunctus 14 onder andere in de Urtext edities van Die Kunst der Fuge. Er zijn door deskundigen vraagtekens gezet bij de samenstelling van het stuk, de volgorde van de onderdelen en ook bij het tijdstip waarop dit stuk is ontstaan.

Carl Philipp Emanuel Bach heeft contrapunctus 14 opgenomen in de first revised edition van Die Kunst der Fuge onder de naam 3 soggetti’s (bladzijde 61-65, First edition (revised version), ca. 1750, Leipzig). Hierbij heeft hij een deel van de laatste bladzijde weggelaten.

In deze studie is geanalyseerd wat er op bladzijde 5 staat, in relatie met het stuk. Het tweede deel is duidelijk, dit zijn de drie thema’s in niet getransponeerde vorm. Het eerste gedeelte kan gerelateerd worden aan het einde van het eerste muzikale gedeelte. De bladzijde hoort niet achter de eerste vier bladzijden zoals nu in alle versies wordt gehanteerd. De overige bladzijden worden in de goede volgorde gebruikt. De muziek op de laatste bladzijde kan geïnterpreteerd worden als schets die Bach heeft gemaakt bij de compositie van 3 soggetti.